Islamsk Råd Norge

heading-text-right

I Guds navn, den nådige og barmhjertige.

   

Muslimposten21

dialog

TryggMuslim

   

Er hunder urene dyr i følge islam?

Posted av i Pressemeldinger
 • Font size: Larger Smaller
 • Visninger: 26726
 • 5 kommentarer
 • Abonner på oppdateringer
 • Skriv ut

Med bakgrunnen i et oppslag i Aftenposten mandag 11.12.06, hvor det skrives at blinde med førerhund blir avvist av muslimske drosjesjåfører, har imamkomiteen i Islamsk Råd Norge følgende uttalelse:

   Overrasket
Leder for imamkomiteen i Islamsk Råd Norge imam Mehboob-ur-Rehman er overrasket over at det finnes en slik praksis (ref. Aftenposten 11.12.06 – Nekter å kjøre blinde) blant muslimske drosjesjåfører. Denne praksisen er feil ut fra islamsk lære.

Hva sier islam
Hunden er ikke uren (arabisk ”najas”) slik det står skrevet i Aftenposten 11.12.06.
Muslimer er pliktet til å hjelpe andre mennesker, spesielt de med handikap. Og selv om hunden hadde vært uren, så er hjelp til disse personene obligatorisk og høyere prioritert i islamsk lære.

Dyr er også Guds skapning og kjærlighet ovenfor dyr har en sentral plass i islam. Vi vet fra Profetens (fred være med ham) tradisjoner om en kvinne som ble tilgitt alle sine synder på grunn av at hun hentet vann til en tørst hund som drakk seg utørst. Det finnes også tradisjoner fra Profeten (fred være med ham) som sier at menneske kan straffes på grunn av sine dårlige handlinger mot dyr.

Det er ergerlig at folk glemmer denne delen av budskapet grunnet uvitenhet. Å hjelpe din neste er islamsk plikt og i så måte bør det å gi ekstra service til en med større behov enn en selv er en muslimsk plikt.

Oppfordring fra imamkomiteen
Imam Mehboob-ur-Rehman synes det er trist at noen muslimske drosjesjåfører velger å kjøre forbi blinde personer på grunn av førerhunder, og vil oppfordre drosjesjåførene til å ikke gjøre dette i fremtiden på grunn av religionen. Religionen bør ikke brukes som en unnskyldning, men tvert i mot bør islamsk lære settes i praksis ved å hjelpe disse menneskene.

Najas eller urenhet i denne sammenhengen er avføringen og spytt fra hunden og ikke selve hunden – verken våt eller tør. Hvis hunder fører med seg denne type urenheten (spytt eller avføring) i biler, eller noen kommer bort i det, så er det bare å vaske dette bort.

IRN kan forstå at noen muslimer kan føle ubehag ovenfor hunder av andre årsaker, men dette bør drøftes med sin arbeidsgiver uten å bruke islam som unnskyldning.

Gi din vurdering av dette innlegget:

Kommentarer

 • Hero. I. lørdag, 15 september 2012

  hei.
  kan man ha hund i islam?
  hørt "ja, men" og blankt nei..
  hørt at man kan ha hund, så lenge den holder seg utenfor huset. i det minste ikke ved kjøkken og soverom.
  kan jeg skaffe meg hund som kjæledyr? eller må det være vakt hund av noe slag?

 • Ansvarlig hundeeier lørdag, 15 september 2012

  Ble kjent med flere muslimer som eier hund og til og med deltar på hundeutstillinger. De forklarte meg at så lenge hunden ikke kommer i nærheten av Koranen så er det i orden. De må også vaske hendene sine før de tar Koranen i hendene sine. Forresten Avgansk mynde er hund fra et muslimsk land så til og med muslimer har lang tradisjon med hundehold.Lykke til med hunden!

 • Aminah ettabbai fredag, 29 mars 2013

  Her har dere flere kilder til det å ha hund i følge hadith. Allah o alem(Allah vet best)

  http://muttaqun.com/dogs.html

 • Anonym torsdag, 02 januar 2014

  hvis folk vil ha ærlige svar om å ha hund eller ikke oppsøk Islamnet på facebook.

  Qullo

 • Torbjörn Vrethammar onsdag, 07 september 2016

  Människans avföring är lika oren som hundars och andra djurs, de innehåller bakterier och substanser i nedbrytning.

Skriv kommentar

Gjest søndag, 19 februar 2017