Haraam tilsetningsstoffer

Tilsetningsstoffer som er alltid av animalsk opprinnelse (haraam):

E-nr.

Engelsk

Norsk

Beskrivelse

E120

Cochineal

Cochineal

en rød farge hentet fra kvinnelige insekter

E441

Gelatine

Gelatin

avledet fra bein og / eller skinn av storfe og / eller svin. Storfe krever halalslakt.

E542

Edible Bone Phosphate

Spiselig Bone Phosphate

et utdrag fra dyrebein

E904

Shellac

Skjellakk

en harpiks fra lac insekt

Mens noen tilsetningsstoffer med en felles kode som E47, kan enten være av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse. Sistnevnte typen må granskes på en sak-til-sak basis per produkt og produsent.

Andre viktige tilsetningsstoffer du må være oppmerksom på er listet under. Være oppmerksom fordi kilden kan være svin eller ikke halalslaktet kjøtt:

Engelsk

Norsk

Glycerol / Glycerin / Glycerine (E422)

Glyserol / glyserin / Glyserin (E422)

Emulsifiers (E470 to E483)

Emulgator (E470 til E483)

Edible Bone Phosphate (E542)

Spiselig Bone Phosphate (E542)

Vær obs på følgende ang E 472 A til F
Disse stoffene finnes i mange brødvarer som kjøpes her i landet. Stoffene er oftest laget av vegetabilsk fett, men kan være lagd av animalsk fett og dermed mulig svinefett.

Oversikt over E nummer som kan være lagd av svin.

E 120 E 304 E 422 E 431
E 432 E 433 E 434 E 435
E 436 E 441 E 445 E 470 a
E 470 b E 471 E 472 a E 472 b
E 472 c E 472 d E 472 e E 472 f
E 473 E 474 E 475 E 476
E 477 E 479 b E 481 E 482
E 483 E 491 E 492 E 493
E 494 E 542 E 570 E 626
E 627 E 628 E 629 E 630
E 631 E 632 E 633 E 634
E 635

Oversikt over E nummer som kan ha animalsk opphav.

E 101 E 101 a E 104 E 120
E 153 E 203 E 213 E 227
E 270 E 282 E 302 E 304
E 304 a E 322 E 325 E 326
E 327 E 333 E 341 E 404
E 422 E 430 E 431 E 432
E 433 E 434 E 435 E 436
E 441 E 445 E 470 a E 470 b
E 471 E 472 a E 472 b E 472 c
E 472 d E 472 e E 472 f E 473
E 474 E 475 E 476 E 477
E 479 b E 481 E 482 E 483
E 491 E 492 E 493 E 494
E 495 E 542 E 570 E 572
E 626 E 627 E 628 E 629
E 630 E 631 E 632 E 633
E 634 E 635 E 901 E 904
E 1105