Dialogkomiteen i Islamsk Råd Norge har ansvaret for inter-religiøse aktiviteter med hensikt i å skape balanse og harmoni mellom teologiske og sosiale samfunn i Norge. Vårt arbeid fokuserer på meningsutveksling i samfunnet for å skape forståelse, og utjevne motsetninger og misforståelser.

 

 ادْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ ۖ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَن ضَلَّ عَن سَبِيلِهِ ۖ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ

 

 “Kall til Herrens veier med visdom og vakker formaning! Diskuter med dem på beste måte. Herren vet best hvem som vandrer bort fra Hans vei, og hvem som er på rett vei.”

(Koranen: An-Nahl/Bien: 16,125)

 

Islam er en religion hvor fred er et veldig sentralt tema i hverdagen. Ordet “Islam” stammer fra bokstavene “S”, “L” og “M”, som er det minste meningsbærende språklige funksjonet (morfemet) som sammensatt kan uttales blant annet som “seleme”, “selam” og “islam” for å utforme et ord. Ordet “seleme” har en betydning som kan oversettes på Norsk til ordene fred, ro(lighet) og trygghet. Det er akkurat derfor muslimer hilser på hverandre med ordene “Asselam-u-Aleykum”, som betyr “Fred være med deg”. Denne hilsenen gir derfor trygghet til både kjente og ukjente man møter i hverdagen, og har en psykologisk positiv effekt for de som bruker eller hører hilsenen, samtidig som den sprer fred i hverdagen og omverdenen. Vi kan derfor med trygghet si at muslimer bidrar veldig mye til å spre fred i verden, med over en milliard muslimer som sier “Asselam-u-aleykum” mange ganger hver dag!

Ordet “dialog” er sammensatt av ordene “to” og “samtale”, og betyr samtale mellom to personer, men forstås gjerne som meningsutveksling av flere personer eller synspunkt, og “skape forståelse”. Empati og sympati er derfor begrep som er sentrale for en sunn dialog, og dialog bør tas som en standpunkt når man ønsker å forveksle meninger om religioner.